istoria-epanomis

Το βιβλίο «Ιστορία και Μνημεία της Επανομής» θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής στις 5 Μαϊου 2019, 11 π.μ., στο πλαίσιο των εγκαινίων των «32ων Αργυρίων».

Θα το παρουσιάσουν οι κ.κ. Σπύρος Κουζινόπουλος, ιστορικός- δημοσιογράφος και οι Ομότιμοι καθηγητές Βασίλης Κατσαρός και Θεοχάρης Παζαράς.

Με τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή των «Αργυρίων» να συμπληρώνει φέτος 32 χρόνια, αφομοιωμένα αρμονικά με μία πλούσια ιστορία της Ομηρικής «Γιγωνίς Άκρας», της Επανομής, πρόσκληση απευθύνεται προς όλους να παρευρεθούν στα εγκαίνια που πραγματοποιούνται την Κυριακή 5 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο της Επανομής.

prosklisi

Εγκαίνια που σηματοδοτεί η παρουσίαση έκδοσης με τίτλο «Ιστορία και Μνημεία της Επανομής», η οποία περιλαμβάνει τα πρακτικά από την περσινή άκρως πετυχημένη Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Αργυρίων 2018, με τη συμβολή διακεκριμένων ιστορικών και αρχαιολόγων.

Μέσα από τις εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Παππά, Μ. Αποστόλου, Θ. Παζαρά, Ι. Παπάγγελου και Ν. Παπαοικονόμου, εμπλουτισμένες με εικόνες, σχέδια, φωτογραφίες, ευρετήριο κύριων ονομάτων και περίληψη των εργασιών στα αγγλικά, διαγράφεται η συνεχής ιστορία της Επανομής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από την 6η π.Χ. χιλιετία και τη νεολιθική περίοδο έως την οθωμανική περίοδο.

Επιτυγχάνεται έτσι να παρασύρεται ο αναγνώστης σε έναν περίπατο στο χώρο και το χρόνο, σε μια διαφωτιστική αναδρομή στο μακραίωνο παρελθόν της Ιστορικής έδρας του Δήμου Θερμαϊκού. Έναν τίτλο που προσδόθηκε το 2016 από τη σημερινή Διοίκηση, με σκοπό να τιμήσει και να αναγνωρίσει την πορεία της Επανομής στο πέρασμα των χρόνων, θέτοντας τη συμβολική έναρξη σε μια προσπάθεια ανάπτυξής της.

Το βιβλίο, το οποίο εγκαινιάζει την εκδοτική δραστηριότητα του Δήμου Θερμαϊκού με κατεύθυνση την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού της περιοχής, παρουσιάζουν οι:

Ευχαριστώντας θερμά όσους με αγάπη και αφοσίωση συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης – μια παρακαταθήκη προς τις νέες γενιές – ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ευχήθηκε αυτή «να είναι η απαρχή μιας βαθιάς γνώσης – που σε αυτές τις εποχές αμφισβήτησης τόσων εννοιών, όπως και αυτή της πατρίδας – θα ‘ναι πυρσός βαθιά ελληνικός, που θα μας βοηθήσει, πέρα από την απτή επιστημονικότητα και το αυταπόδεικτο, να κοιτάξουμε μπροστά για κάθε στιγμή του σήμερα και αύριο που ξημερώνει».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης Παζαράς, με το ρόλο του επιστημονικού επιμελητή, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «η Εσπερίδα, τα πρακτικά της οποίας κρατούμε στα χέρια μας, να αποτελέσει την αφορμή να συνεχιστούν οι σχετικές έρευνες, που θα αναδείξουν τη σημαντική ιστορία και τα μνημεία, την αρχιτεκτονική των παλαιών εκκλησιών, τις λαϊκές κατοικίες, τη λαογραφία και τη μουσική παράδοση του τόπου».

Με απόφαση του Δήμου Θερμαϊκού, το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν σε πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού.

Μέχρι να αναρτηθεί όλο το βιβλίο, μπορείτε να φυλλομετρήσετε λίγες ενδεικτικές σελίδες στη συνέχεια …

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την διαδικασία παραγωγής του βιβλίου, από τον σχεδιασμό του έως την παράδοση.

book-2

book-1 book-3 book-4 book-5

*Οι φωτογραφίες είναι από το website του κ. Κώστα Αργύρη ο οποίος επιμελήθηκε επάξια την πολύτιμη αυτή έκδοση και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

O Κώστας Αργύρης είναι φωτογράφος “ντοκιμαντερίστας”. Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά και διατηρεί την επαγγελματική του ιστοσελίδα στην διεύθυνση ”argyris.gr”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ το σχόλιό σας
Το όνομά σας εδώ