Το Σάββατο η Θεσσαλονίκη συμμετέχει σε έναν παγκόσμιο χορό μαζί με 170 πόλεις!

Στις 15 Ιουνίου 2019, χορευτές σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, θα δώσουν παραστάσεις για να τιμήσουν και να προστατεύσουν το νερό σε μια εκδήλωση που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια και που ονομάζεται, Global Water Dances.

“Η φετινή εκδήλωση με χορούς του νερού από όλο τον κόσμο, υπόσχεται να είναι η μεγαλύτερη από τότε που ξεκινήσαμε το 2011” αναφέρει η Κα. Vannia Ibarguen, καλλιτεχνική διευθυντής του Global Water Dances.

Χορευτές σχεδιάζουν να δώσουν παραστάσεις σε ποτάμια, λίμνες, παραλίες, πάρκα, πισίνες και άλλα μέρη που σχετίζονται με το νερό. Οι παραστάσεις φέρνουν μαζί τρία στοιχεία, την γεωγραφία ενός συγκεκριμένου χώρου, μια ανοιχτή πρόσκληση για περιβαλλοντολογική δράση και τις δημιουργικές τέχνες.

“Χορογράφοι από κάθε τόπο δημιουργούνε χορούς που σχετίζονται με την κάθε περιοχή” αναφέρει η Κα. Marylee Hardenbergh, καλλιτεχνική Διευθυντής του Global Water Dances. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό και κάθε παράσταση καταλήγει δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να συμμετέχουν στους χορούς. Οι παραστάσεις κινηματογραφούνται τοπικά και είναι διαθέσιμες μέσο διαδικτύου παγκόσμια.
act-for life

Η παροχή επαρκούς προμήθειας ασφαλούς πόσιμου νερού, είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Αυτή την χρονιά το GWD πορεύεται με το ρητό των Ηνωμένων Εθνών (Νερό για Όλους) και τον 6o βιώσιμο στόχο ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, ο οποίος στοχεύει στο να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και βιωσιμότητα στην διαχείριση του νερού για όλους έως το 2030, αναφέρει η Κα. Ibarguen. “Για να μην αφήσουμε κανέναν εκτός, πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη των ανθρώπων που έχουν περιθωριοποιηθεί ή αγνοηθεί. ” Οι χορογράφοι μπορούν να συνεργαστούν με οργανισμούς περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης μέσω πάνελ συζητήσεων, διαλέξεων επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων, θέτοντας αιτήματα για την λήψη μέτρων όπως ο καθαρισμός μιας παραλίας.

Πολλές περιβαλλοντολογικές οργανώσεις συνεργάζονται με το Global Water Dances, συμπεριλαμβανομένων πάρκων και χώρων αναψυχής (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), Center for Global Environmental Education, Thirst, Surfrider Foundation, Water Aid, για να αναφέρουμε μερικά. Το Global Water Dances στεγάζεται στο Laban/Bartenieff Institute of Movement Studies (LIMS) στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το LIMS Διεθνές δίκτυο χορευτών και χορογράφων φιλοδοξεί να καλλιεργήσει μια καινούργια γενιά κοινωνικά ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον χορό για να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα του πλανήτη και των ανθρώπων. Ο χορός είναι ένα ισχυρό μέσο που συνδέει τα ανθρώπινα όντα και κάνει ορατό αυτό που είναι αόρατο. Η συμμετοχή σε μια εκδήλωση του GWD στην περιοχή σου συμβάλει στο να δημιουργήσουμε κοινότητες με λάτρεις της κίνησης και υποστηρικτές της ζωτικής σημασίας του νερού σε όλο τον κόσμο.

Προκειμένου να βρείτε την πλησιέστερη τοποθεσία του GWD και να συνδράμετε εθελοντικά, μπορείτε να εγγραφείτε στην λίστα http://www.globalwaterdances.org/

Η δράση σας προσκαλεί λοιπόν σε αυτή την παγκόσμια γιορτή για την προστασία του νερού. Eίναι σημαντικό να δηλώσουμε το παρόν! «Το νερό είναι μέσα μας», είπε ο 4χρονος Νικόλας! «Το νερό δεν φτάνει για όλους», είπε η 4χρονη Λενιώ! Θα ανοίξουμε και εμείς, όπως και τα παιδιά αυτά, τα μάτια της ψυχής; Θα ενεργήσουμε για την ζωή “act for life”, κόντρα στην καταστροφή του νερού που έχει τόσο επεκταθεί;

H Θεσσαλονίκη λέει ναι και εκπροσωπεί την Ελλάδα ακολουθώντας τα βήματα του παγκόσμιου χορού για το νερό, που θα γίνεται την ίδια ημέρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσα από μια ποικιλία δράσεων και δημιουργικών διαδικασιών, το Σάββατο 15 Ιουνίου συντονιζόμαστε στον παλμό του Global Water Dances, το οποίο για την Ελλάδα θα λάβει χώρα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις σε όλους τους κήπους της παραλίας από τις 18:00 έως τις 20:00 με την στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και των Φίλων Νέας Παραλίας. Τα τύμπανα Ritmo Naturezza και Paranaue θα είναι μαζί μας και θα ντύσουν μουσικά την δράση από τις 20:00 έως τις 21:00. Η δράση θα κορυφωθεί στις 21:00 με τον παγκόσμιο χορό και την τελετή λήξης του Global Water Dances στις Ομπρέλες Ζογγολόπουλου.

Thessaloniki-2015

Δείτε αναλυτικά όσα θα συμβούν: «Νερό για όλους» Μια εμπνευσμένη χορευτική εκδήλωση με χορούς από όλο τον κόσμο που ευαισθητοποιεί το κοινό για την παγκόσμια κρίση νερού. Global Water Dances 15 Ιουνίου 2019 – Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης “ACT FOR LIFE” 170+ πόλεις, 40 χώρες, μία από αυτές και η Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη!

Το Laban & Bartenieff Ινστιτούτο Σπουδών στην Κίνηση (LIMS) στην Νέα Υόρκη δημιουργεί μια νέα γενιά κοινωνικά ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν ενεργά και μιλούν μέσα από την παγκόσμια γλώσσα του χορού. Ένας παγκόσμιος χορός για το νερό, (Global Water Dances @Greece) την ίδια μέρα σε όλο τον κόσμο!

Save the date: Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης από τις 18:00 μέχρι στις 22:00! Θα λείπεις εσύ;

Συνδιοργανώνουν Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας!

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

18:00 – 20:00 –  Παράλληλες Δράσεις στους Κήπους της Νέας Παραλίας

Συμμετέχουν οι:

 •  Δημήτρης Κωνσταντινίδης στις Ομπρέλες Ζογγολόπουλου – Θα μας ταξιδέψει υπό τους ήχους της κιθάρας του και την θέα του μοναδικού έργου τέχνης του Ζογγολόπουλου σε κόσμους που όλοι θα βιώσετε αν απλά κλείσετε τα μάτια.
 • Μορφωτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου στον κήπο των ρόδων. “Το νερό και οι 5 αισθήσεις μας” – Έκθεση Φωτογραφίας από το τμήμα φωτογραφίας. – Φωτογραφίζουμε με την δική μας κάμερα και αποτυπώνουμε εικόνες στο χαρτί με την καθοδήγηση της Λουλουδιάς Γρέδη. Επίσης τα χορευτικά του Συλλόγου Αγγελοχωρίου : Το ΗΙΡ – ΗΟΡ στις 7.00 στον Κήπο των Ρόδων και το τμήμα του Σύγχρονου στις 7.30 στον Κήπο της Μεσογείου.
 • Petros Savvaidis με το Taraccoon στον κήπο του ήχου. – Project από τον εκπαιδευτικό Πέτρο Σαββαίδη, ο οποίος με φωτογραφίες και συνεντεύξεις παιδιών, ευαισθητοποιεί σε θέματα νερού και περιβάλλοντος. – Παιδιά και μεγάλοι ζωγραφίζουν πάνω σε μπλουζάκια και στέλνουν το μήνυμα παντού για την αναγκαιότητα προστασίας του νερού.
 •  Serafeim Gioldasis με παιχνίδι ρόλων πάνω στα κόμικς του Αριστοφάνη, Όρνιθες και Αχαρνείς στον κήπο της Μεσογείου – Μέσα από παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά γίνονται οι Αχαρνείς και πετούν μαζί με τις Όρνιθες κάτω από τις οδηγίες του Αριστοφάνη. Εμπνευσμένο από τα κόμικς του Αριστοφάνη του κου Τάσου Αποστολίδη. Συμμετέχει η Σχολή Χορού Ελένη Γουγουτσά με τις χορογραφίες της Zacharoula Xara Zechiri, “Όρνιθες” και “Αχαρνείς”.
 • Myro Antiques House & Myro Gallery / Greek Marble Initiative με γλυπτά στον κήπο των γλυπτών. “Ο Βυθός Κινδυνεύει” – Έκθεση με τα γλυπτά του καλλιτέχνη Γκίβι Μιχαηλίδη – Κινησιολογία και Ελεύθερη Έκφραση με την Μαρία Στεφανίδου Τίτλος: “Με τη ροή του νερού στο σώμα”
 • Youli Dichala και το Δημόσιο ΙΕΚ Χορού με χορογραφία εμπνευσμένη από τον Laban στον κήπο των γλυπτών
 • Σχολές Χορού Vida Loca με το τμήμα χορού, χασάπικου – ζεϊμπέκικου στο ξύλινο deck απέναντι από το πρώην maison crystal
 • Σχολή Χορού Ελένη Γουγουτσά με όλα τα τμήματα λάτιν στο πρώην maison crystal
 •  Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας θα ποτίζουν, ενώ χορευτές θα χορεύουν ανάμεσα στον κήπο των εποχών – Ενεργούν για την ζωή “Act for Life” και ποτίζουν σε όλη του την έκταση τον κήπο των εποχών προσκαλώντας όποιον θέλει να βοηθήσει, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει ένα μικρό δείγμα του παγκόσμιου χορού.20:00 – 21:00Τύμπανα και Χορός κατά μήκος της Νέας Παραλίας Συμμετέχουν οι ομάδες τυμπάνων PARANAUE, Ritmonatureza, Ομάδα χορού Dançauê
  21:00 – 22:00

  •   Τελετή Λήξης στις Ομπρέλες Ζογγολόπουλου – Παρουσιάζει ο Petros Savvaidis. Τραγουδά η εντεκάχρονη Λιζέτα και παίζει ηλεκτικό βιολί ο εντεκάχρονος Γιάννης Μπουλούσης. Τραγουδά η Margarita Peikou και στα πλήκτρα ο Serafeim Gioldasis. Συμμετέχει το Big Bang School και το Σχολειό της Φύσης με την θεατρική απόδοση ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη απο τα νήπια. Παραλληλα δημιουργεί η εικαστικός Milica Barba.
  • Global Water Dances Greece 2019 | Performance!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ το σχόλιό σας
Το όνομά σας εδώ