Novoville

Το novoville είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που ενώνει τους Δημότες με τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τις πόλεις που ζουν. Μέσα από μια δωρεάν εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα οι Δημότες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα καθημερινότητας και να ενημερώνονται αυτόματα για το στάδιο επίλυσης τους, να μαθαίνουν για σημαντικά γεγονότα και νέα της πόλης τους, να εκφράζουν την άποψη τους για σημαντικά θέματα και να έχουν πρόσβαση σε άλλες διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, οι Δημοτικές Υπηρεσίες χρησιμοποιούν ένα έξυπνο διαχειριστικό σύστημα στο διαδίκτυο όπου διαχειρίζονται τα αιτήματα και την επικοινωνία με τους Δημότες, συλλέγουν επεξεργασμένα δεδομένα και έχουν ζωντανή εικόνα της πόλης 24/7.

Το novoville ξεκίνησε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια στην Ελλάδα και σήμερα λειτουργεί σε 40 Δήμους της Ελλάδας, της Μ. Βρετανίας, του Βελγίου και της Ελβετίας. Πίσω από τη νεοφυή αυτή εταιρεία βρίσκονται δέκα νέοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Φώτη Ταλάντζη και Ηρακλή Μπουραντά.

Ο τομέας του Δημοσίου – Government Technology (govtech) θεωρείται ο τελευταίος σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν έχει επηρεαστεί ακόμα από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό αυξάνονται οι επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρίες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για το δημόσιο τομέα.

H Μ. Βρετανία αποτελεί μια από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στο επίπεδο ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα προς τους πολίτες. Μάλιστα αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της και η εδραίωση της Μ. Βρετανίας  ως παγκόσμιο κέντρο στο Government Technology.

Οι συνιδρυτές της novoville βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο Λονδίνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την ονομασία GovStart. Η novoville επιλέχτηκε στις 10 κορυφαίες μεταξύ 140 νεοφυών εταιριών που προσφέρουν τεχνολογικές υπηρεσίες στο Δημόσιο τομέα και μέσα στους στόχους του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στην Βρετανική αγορά και ο σχεδιασμός εκείνων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών νέας γενιάς που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, θα μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και θα αυξήσουν την συμμετοχικότητα των πολιτών.

«Για εμάς η είσοδος στην Βρετανική αγορά είναι μια συνειδητή επιλογή καθώς αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά στην Ευρώπη, βρίσκεται σε ψηφιακή μετάβαση και είναι μια ώριμη αγορά που έχει ένα στρατηγικό οδικό χάρτη για τις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες των επόμενων ετών. Επίσης, η συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και τεχνογνωσίας κάνει δυνατή την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας μας» μας ανέφερε ο Φώτης Ταλάντζης, συνιδρυτής της novoville.

Στο πλαίσιο του GovStart οι Έλληνες δημιουργοί του novoville επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την κατοικία της Βρετανίδας πρωθυπουργού στον αριθμό 10 της διάσημης Downing Street του Λονδίνου.  «Εκτός από την μοναδική ευκαιρία που είχαμε να βρισκόμαστε σε ένα χώρο που έχουν περάσει προσωπικότητες που καθόρισαν τις τύχες του κόσμου, διαπιστώσαμε την στρατηγική επιλογή και το σχέδιο της Βρετανικής κυβέρνησης να προσελκύσει startup εταιρίες ώστε να καταστεί η χώρα παγκόσμιος κόμβος στον χώρο του Government Technology. Η πρόβλεψη είναι ότι στα επόμενα 5 χρόνια οι startup εταιρίες θα πάρουν ένα μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30% από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πληροφορικής . Άλλωστε από τη φύση τους οι νεοφυείς εταιρίες παρέχουν πιο ευέλικτες, οικονομικές και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες υπηρεσίες από αυτές των μεγάλων παικτών του χώρου» δήλωσε ο έτερος συνιδρυτής Ηρακλής Μπουραντάς.

«Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με πραγματικά λαμπρούς ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Μέσα στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης στη χώρα μας, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πασχίζουν με τους μειωμένους πόρους και τα εργαλεία που διαθέτουν να προσφέρουν καθημερινά. Το novoville συμβάλει καθοριστικά στην καλύτερη οργάνωση των διαθέσιμων πόρων και συνεργασία των υπηρεσιών, στην διαφανή και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών και δημοτών αλλά και εν τέλει στην άμεση διάδραση Δήμου-Δημότη. Όσοι από τους αιρετούς αντιλαμβάνονται την αξία των δεδομένων που παράγονται και τον καθοριστικό ρόλο που τα νέα τεχνολογικά μέσα επιφέρουν στην συμμετοχικότητα, είναι τελικά αυτοί που θα μεταμορφώσουν τους τόπους τους προς το καλύτερο» μας ανέφερε ο Ηρακλής Μπουραντάς.

«Σήμερα ένας Δήμαρχος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο διεθνώς, έχει περιορισμένες δυνατότητες να γνωρίζει όχι μόνο τι συμβαίνει ζωντανά στην πόλη του, αλλά και να ξέρει την άποψη των δημοτών του για ένα συγκεκριμένο θέμα. Με το novoville αυτό είναι εφικτό και μάλιστα με την ευκολία του κινητού του τηλεφώνου, 24 ώρες το 24ωρο», προσθέτει ο Φώτης Ταλάντζης.

Στην εποχή μας τα δεδομένα έχουν ανεκτίμητη αξία. Τι πιστεύουν οι δημότες για ένα θέμα, ποιες δημοτικές υπηρεσίες υπολειτουργούν και ποιες γειτονίες αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα συγκεκριμένα προβλήματα; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα που είναι διαθέσιμα μέσα του novoville. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο αυτός του προμηθευτή ενός συστήματος  στο Δήμο προσθέτει ο Ηρακλής Μπουραντάς. «Κάθε 3 μήνες παραδίδουμε μια αναλυτική αναφορά –report σε κάθε Δήμαρχο που επισημαίνουμε τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες αλλά και τις επιδόσεις των υπηρεσιών του καθώς και τα χρήματα που εξοικονόμησε από την ορθή χρήση του πόρων του Δήμου σε συνδυασμό με μια σειρά από προτάσεις βελτίωσης. Αυτός ο συμβουλευτικός ρόλος, μας διαφοροποιεί από τις περισσότερες εταιρίες πληροφορικής και προσφέρει απτή αξία στους πελάτες μας με ελάχιστο κόστος».

Η εξάπλωση της εταιρίας στο εξωτερικό δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την χρηματοδότηση που έλαβε από το επενδυτικό Fund PJ TECH Catalyst το οποίο έχει επενδύσει σε κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς τεχνολογικές startup εταιρίες.

Στα επόμενα σχέδια της εταιρίας είναι να φέρουν στο κινητό του Δημότη κάθε άλλη ηλεκτρονική υπηρεσία που είναι διαθέσιμη στο Δήμο, όπως πληρωμές, έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών και να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα δεδομένα που συλλέγονται για προσωποποιημένες υπηρεσίες προς τους Δημότες.

Καλά είναι τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και ο αγώνας για υποβολές φακέλλων σε ΕΣΠΑ και ΦΙΛΟΔΗΜΟΥΣ λίγο πριν τις εκλογές, αλλά μήπως εκεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να δούνε και λίγο παραπέρα; Υπάρχει και η Νέα Τεχνολογία, όχι μόνον οι εργολάβοι. Πως δηλαδή έχουν καταφέρει τόσοι  Δήμοι όπως το Ναύπλιο, η Ξάνθη, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τρίκαλα, Αλιμος και αλλού, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων στους Δήμους τους με αυτές τις εφαρμογές; Δείτε για παράδειγμα πως δουλεύουν ανάλογες εφαρμογές στην Ξάνθη πατώντας εδώ  και στις Συκιές εδώ για να διαπιστώσετε πόσο χρηστικές είναι για τους κατοίκους του Δήμου τους.

Και για να μην παρεξηγηθούμε…Δεν είμαστε dealer αυτής της εφαρμογής. Την χρησιμότητά της διαπιστώσαμε!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ το σχόλιό σας
Το όνομά σας εδώ