dimos-thermaikoy-airbnb

Πρώτη μέρα του Αυγούστου σήμερα και το καλοκαίρι ελληνικό καλοκαίρι μπαίνει στον πιο καυτό του μήνα. Τόσο από πλευράς θερμοκρασιών όσο και από θέμα τουρισμού καθώς όλη η Ελλάδα αναμένεται να βουλιάξει όπως και κάθε Αύγουστο. Φυσικά η δημοφιλής πλατφόρμα Airbnb έχει την τιμητική της αυτό το διάστημα καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και ένα δωμάτιο για να βγάλουν ένα έξτρα εισόδημα. Από το ”σπορ” αυτό δεν μπορεί φυσικά να απουσιάζει η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.

Σε μια πρώτη αναζήτηση στην πλατφόρμα του AirBnb για την ευρύτερη περιοχή της Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Νέας Μηχανιώνας, Επανομής υπάρχουν σε προσφορά πάνω από 80 καταλύματα όλων των ειδών και για κάθε γούστο. Πολλές από τις καταχωρήσεις είναι ξενόγλωσσες με ιδιαίτερη έμφαση στα Ρώσικα. Νοικιάζονται βίλες με πισίνες μέχρι και μεμονωμένα δωμάτια σε σπίτια που ήδη κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους! Παλιά πατρικά σπίτια ανακαινίστηκαν και βαπτίστηκαν ”αρχοντικά”, άλλα δωμάτια πλασάρονται ως ”προνομιούχα” και πρώτα στην θάλασσα, άλλα σπίτια ξενοικιάστηκαν για να μπουν στην πλατφόρμα του airbnb για το καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο ”βλέπουμε”…

Τα ενοικιαζόμενα σπίτια για μόνιμη βάση είναι δυσεύρετα έως ανύπαρκτα και η ενοικίαση είναι πονοκέφαλος τόσο για τους μεσίτες της περιοχής όσο και για τους επίδοξους μόνιμους ενοικιαστές στον Δήμο Θερμαϊκού, αρκετοί από τους οποίους, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν να χειμωνιάσει για να βρουν σπίτι για ενοίκιο.

Βέβαια τα πρόστιμα για όσους προσπαθήσουν να βγάλουν λίγα περισσότερα και να «κλέψουν» την εφορία είναι τσουχτερά, αλλά το θέμα μας δεν είναι μόνον η οικονομική διάσταση του Aibnb και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά. Περιθώρια να ξεφύγουν από τις ηλεκτρονικές παγίδες που έχει στήσει η ΑΑΔΕ δεν υπάρχουν και σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Πριν από λίγες ημέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ -μέσω ενός προγράμματος εντοπισμού- σάρωσαν την πλατφόρμα της Airbnb ανά την Ελλάδα και διαπίστωσαν ότι τα πολλά ακίνητα δεν είχαν αποκτήσει τον απαραίτητο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Ο συγκεκριμένος αριθμός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα. Η ΑΑΔΕ μόλις λάβει τα στοιχεία από την Airbnb θα αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά ραβασάκια – τελεσίγραφα στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων ακινήτων. Με το e-mail που θα λάβουν θα καλούνται να προσέλθουν στην Εφορία τους για έλεγχο και στη συνέχεια θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ και συνεχίζουν να τα ενοικιάζουν χωρίς ΑΜΑ θα επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι απειλούνται και με πρόσθετους φόρους λόγω των αδήλωτων εισοδημάτων.

Μέσα στους σωρούς από τα σκουπίδια που συναντά κανείς – ούτως ή αλλιώς- στις εν λόγω περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού, αυξήθηκαν τα στρώματα, οι καναπέδες, τα είδη υγιεινής, τα έπιπλα και τα μπάζα από τις πάμπολλες ανακαινίσεις σπιτιών από τους φιλόδοξους ιδιοκτήτες που μπαίνουν ή θέλουν να μπουν στη διαδικασία ενοικίασης του ακινήτου τους μέσω της πλατφόρμας του airbnb.

Η μέση τιμή ενοικίασης στην περιοχή είναι κοντά στα 50 ευρώ την μέρα. Φυσικά υπάρχουν οι βίλες που ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν μέχρι 650 ημερησίως (!) ανάλογα με τις παροχές και την δυνατότητα αριθμού φιλοξενίας ατόμων. Τα ολόκληρα διαμερίσματα κυμαίνονται από 60 έως 120 ευρω ημερησίως και τα δωμάτια από 25 μέχρι 45 ευρώ.

Ευτυχώς ακόμα στον Δήμο Θερμαϊκού δεν έχουμε την μόδα να νοικιάζονται χωράφια ή ομπρέλες σε παραλίες. Ναι, καλά διαβάσατε….. Στο Airbnb δεν ενοικιάζονται μόνο σπίτια ή δωμάτια αλλά και χωράφια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους λάτρεις του κάμπινγκ. Τίτλοι όπως «νοικιάζουν σκιά δέντρου στο Airbnb», είναι ωραίοι και τραβούν το ενδιαφέρον αλλά είναι και… clickbait. Η «ενοικίαση ίσκιου», δεν είναι κάτι νέο καθώς αυτό κάνουν και τα οργανωμένα κάμπινγκ εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ουσιαστικά νοικιάζουν χώρους όπου μπορείς να βάλεις τη δική σου σκηνή ή αυτή που θα σου παρέχουν, οπότε το να ”νοικιάζουν ίσκιο” είναι λίγο υπερβολικό.

Οι Έλληνες βάζουν στο Airbnb προς ενοικίαση ό,τι μπορούν, από τη στιγμή που έχουν την δυνατότητα με κάποιο τρόπο να αυξήσουν το εισόδημά τους που μειώνεται καθημερινά σε μία χώρα που διανύει βαθιά οικονομική κρίση.

Αρκετή συζήτηση έχει γίνει και για τα είδη των ενοικιαζόμενων, με ορισμένες περίεργες περιπτώσεις να έχουν γίνει θέμα μέχρι και στην τηλεόραση, όπως η περίπτωση της ιδιοκτήτριας του ενοικιαζόμενου χωρίς ταβάνι ή του επιχειρηματία στη Γαύδο που έστησε σκηνές σε «καβάτζες» του νησιού. Βέβαια η αλήθεια είναι πως τα καταλύματα ή οι χώροι που προσφέρει το Aibnb δεν είναι ξενοδοχεία ούτε επιχειρήσεις και ορισμένες φορές αυτή τη μαγεία ψάχνουν αρκετοί ταξιδιώτες. Αν μη τι άλλο να μείνεις ένα βράδυ σε σπίτι χωρίς ταβάνι είνα μία εμπειρία που θα έχεις να την λες σε όλους όταν επιστρέψεις από τις διακοπές σου. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις εξαπάτησης αλλά σε αυτούς που νοικιάζουν ό,τι έχουν και όπως μπορούν να το βελτιώσουν χωρίς να κρύβουν τις τέλειες ατέλειες των δωματίων ή των χωραφιών.

Όπως ο χρήστης Theo που νοικιάζει μέρος από το χωράφι-κτήμα που διαθέτει έναντι 9 ευρώ ημερησίως σε όσους θέλουν να τοποθετήσουν τη σκηνή τους. Ίδια περίπου περίπτωση και ο Ivan που νοικιάζει το «The Empty Space» στα Χανιά, ένα διαμορφωμένο χωράφι, επίσης για τοποθέτηση σκηνών με 10 ευρώ την ημέρα. Με τα ίδια λεφτά ο Δημήτρης δίνει χωράφι μαζί με ένα τροχόσπιτο, στην ίσως πιο συμφέρουσα προσφορά από τις τρεις.

Bonus, η αγγελία που βρήκαμε σε περιοχή της Κρήτης με τίτλο: «We transport the tent and you, wherever you want». Περισσότερες πληροφορίες δεν βρήκαμε αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρον να μάθουμε τί ακριβώς αγοράζεις με 9 ευρώ και τι σημαίνει σε μεταφέρουμε όπου θες μαζί με την σκηνή σου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ το σχόλιό σας
Το όνομά σας εδώ