circular-economy

panos-zervas * Του Πάνου Ζέρβα

Το δημοτικό κατεστημένο σε όλους τους δήμους της χώρας ποντάρει για την επιβίωσή του στο προσωπικό ρουσφέτι. Η τεχνική έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά στο παρελθόν και δεν εγκαταλείπεται. Πλεονέκτημά της είναι ότι δίνει παράταση ζωής στο κατεστημένο και κάποια οφέλη σε όσους συναλλάσσονται μαζί του. Μειονέκτημα, ότι έτσι δεν αντιμετωπίζεται κανένα πραγματικό πρόβλημα του τόπου.

Η δημοτική παράταξη “Δράση Πολιτών” στο Δήμο Θερμαϊκού δεν μπορεί να κάνει ρουσφέτια. Μπορεί όμως να παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την αναπτυξιακή πολιτική και την κυκλική οικονομία, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Κάτι που ενδιαφέρει πραγματικά τόσους πολλούς που το κατεστημένο είναι αδύνατον να τους εξυπηρετήσει με τις γνωστές του μεθόδους.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλώς πρώτιστη επιλογή μας είναι η τουριστική ανάπτυξη του δήμου μέσα από την ανάταξη των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η οδοποιία, ο καθαρισμός των ακτών και κυρίως η αισθητική παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο με δενδροφυτεύσεις, ανθοφυτεύσεις, διαμόρφωση χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος κλπ, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέρα από αυτά όμως, επενδύουμε στην κυκλική οικονομία, που δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας και συνεχή οικονομική δραστηριότητα.

Δημιουργούμε Κέντρο Ανάπτυξης, Σεμιναρίων και Εκπαίδευσης Ανέργων, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ, με θέμα «Κυκλική Οικονομία – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που επιτρέπει τη χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων. Είναι η μετάβαση από το μοντέλο “παραγωγή- κατανάλωση- απόρριψη” σε ένα κλειστό κυκλικό μοντέλο όπου τα προϊόντα θα μπορούν να αποσυναρμολογούνται και να επαναχρησιμοποιούνται με την ελάχιστη δυνατή μεταποίηση. Ένα παράδειγμα κυκλικού μοντέλου αποτελεί η αξιοποίηση των οικιακών σκουπιδιών με τη μέθοδο της “αναερόβιας χώνευσης” για παραγωγή ενέργειας.
Παραχωρούμε χρήση γης, μετά την ενθάρρυνση και δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να αναλαμβάνουν τη διαχείριση απορριμμάτων μετά το διαχωρισμό στη πηγή τους. Την κομποστοποίηση – διάσπαση κλαδιών και λοιπών στερεών απορριμμάτων και την εκμετάλλευσή τους. Επίσης, το υλικό από κλάδεμα δένδρων, ελαιόδενδρων,κ.λ.π. ώστε να αποφεύγεται η καύση του. Την περισυλλογή φυκιών και την επεξεργασία τους. Την επεξεργασία υπολειμμάτων αλιευμάτων και παραγωγή ιχθυάλευρων.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στον Δήμο μας, για ανέργους, ευπαθείς ομάδες (και των Ρομά). Παράλληλα επιτυγχάνουμε τη δραστική και άμεση μείωση όγκου απορριμμάτων προς ταφή, τη σημαντική μείωση των δημοτικών τελών και τη μείωση συνολικού κόστους του έργου καθημερινότητας για τον Δήμο. Επιπλέον, πετυχαίνουμε σημαντική μείωση της καύσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Θεωρούμε πως όλες αυτές οι λειτουργίες όπως, η αποκομιδή των απορριμμάτων, οι τεχνικές υπηρεσίες της καθημερινότητας, το νερό και η ύδρευση, ΠΡΕΠΕΙ να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και η δυνατότητα αγοράς εξοπλισμού για τα παραπάνω, καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο κόστος έχουμε με την εναλλακτική πρόταση που σκιαγραφήσαμε. Εξάλλου, στην Ευρώπη το 30% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είναι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

  • Ο Πάνος Ζέρβας είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ το σχόλιό σας
Το όνομά σας εδώ